Osakeyhtiön perustaminen

Yrittäjän ensimmäinen päätös liittyy yritysmuotoon. Meille oli itsestäänselvää, että perustamme osakeyhtiön. Miksi? Suurin syy oli se, että osakeyhtiön varat ovat erilliset omistajien varoista. Lisäksi voimme päättää jaammeko osinkoa vai nostammeko palkkaa. Tavoitteenamme on myös kasvattaa liiketoiminta niin suureksi, ettei mikään muu yritysmuoto siihen sovellu.

Kuten ekassa blogi-postauksessamme kerroimme, osakeyhtiömme sai alkunsa Sushi-ravintolassa Vallillassa. Täytimme tarvittavat tiedot ytj.fi-palvelussa. Keskinäisestä roolituksesta olimme keskustelleet jo aikaisemmin. Osakeyhtiöllä on oltava hallitus. Osakeyhtiön hallituksella on oltava yksi varajäsen, jos hallituksessa ei ole vähintään kolmea jäsentä. Osakeyhtiön voi siis perustaa vaikka yksin, mutta silloin tarvitsee nimetä myös yksi hallituksen varajäsen.

Osakeyhtiön osakkeet ovat siirtokelpoiset, mutta tätä olemme rajoittaneet osakassopimuksella, jossa määrittelemme mm. miten uusia osakkaita voidaan ottaa mukaan yhtiön toimintaan. Osakassopimus kannattaa laatia aina, jos osakkeenomistajia on enemmän kuin yksi. Osakassopimus luo turvaa tulevaisuudelle, niihin hetkiin, kun yrityksellä ei välttämättä menekään hyvin tai niihin hetkiin, kun menee todella hyvin ja ollaan esim. myymässä yritystä eteenpäin. Osakassopimus ei tarvitse olla valmiina osakeyhtiötä perustettaessa, vaan sen voi laatia myöhemmin.

Yrityksen nimi ja verkkotunnus

Vain mielikuvitus on rajana? Yrityksen nimeämiselle on jonkin verran sääntöjä ja rajoitteita, niistä saa enemmän tietoa Patentti- ja rekisterihallinnosta. Osakeyhtiön nimessä täytyy olla oy, sen paikan voi valita itse. Yritimme ensin rekisteröidä yrityksemme pelkällä ”Ltd”-tunnukselle, mutta sehän ei onnistunut.

Jos keksit hyvän nimen yritykselle ja haluat varata myös yrityksen nimeen perustuvan verkkotunnuksen (domain), niin älä googleta sitä. Jos googletat, niin joku toinen voi napata tunnuksen ja sitten yrittää kaupata tunnusta sinulle kovaan hintaan. Samaan aikaan kuin perustimme yritystä ytj.fi-palvelussa, olimme palveluntarjoajan sivulla varaamassa samalla nimellä myös verkkotunnusta. Meillä oli useampia nimivaihtoehtoja yritykselle. Ykkösvaihtoehtoa emme valinneet, koska emme olisi saaneet sille .com-verkkotunnusta, sillä se oli jo varattu. Jos tähtää kansainväliseen toimintaan, niin .com-pääte kannattaa varata, vaikkei sitä heti tarvitsisikaan. Jos yritystoimintaa on vain Suomessa, niin .fi-päätteinen verkkotunnus riittää. On olemassa myös muita verkkotunnuksen loppuosia (esim. net, org, eu), toki sellaisenkin voi valita. Yhden verkkotunnuksen vuosimaksu on n. 15 euroa.

Pelkkä verkkotunnus ei kuitenkaan riitä webbisivujen rakentamiseen, tarvitaan myös palvelin, jossa webbisivut pyörivät ja ohjelmisto, jolla webbisivut on rakennettu. Me päädyimme Annen jo aiemmin käyttämään palveluntarjoajaan, jota kautta varasimme sekä verkkotunnukset että webbihotellin. Verkkosivut on tehty WordPress -ohjelmistolla.

Brändin rakentaminen

Pienyrittäjillä on paljon tekemistä, eikä rahaa ole välttämättä alkuvaiheessa niin paljon, että pystyisi ulkoistamaan tekemistä. Ilmaista verkkokoulutusta asiaan kuin asiaan on tarjolla. Ongelmana niissä on yleensä se, ettei itse asiaan päästä ilmaisosuudessa, vaan vasta maksullinen osuus kertoo käytännön vinkit. Ilmaiskoulutuksen perusteella voi päätelllä, olisiko maksullinen koulutus sopiva omaan tilanteeseen. Yrittäjille on tarjolla ilmaista oppisopimuskoulutusta. Anne suoritti juuri myynnin ammattitutkinnon digitaalisen markkinoinnin ja sosiaalisen median painotuksella, sieltä sai hyvät eväät mm. brändin rakentamiseen ja nyt yritämme soveltaa oppeja käytäntöön. Bonuksena ammattitutkinnon suorittamisesta saa valtiolta 400 euron stipendin (jos täyttää saamisedellytykset).

Olemme laatineet somestrategian perustuen siihen, mitä medioita haluamme käyttää ja missä arvioimme potentiaalisten asiakkaidemme aikaansa viettävän. Kanaviksi olemme valinneet:

 • webbisivut ja viikottainen blogipostaus
 • Facebook, Twitter, Instagram: yrityssivut, joissa ilmoitus viikottaisesta blogipostauksesta ja muuta ajankohtaista asiaa
 • LinkedIn: yrityssivu löytyy, mutta toistaiseksi ei aktiivista toimintaa, molemmilla on omat henkilökohtaiset profiilit

Yritys koostuu sen työntekijöistä. On tärkeää miettiä yrityskuvaa myös sen työntekijöiden kautta. Rakennatko brändiä myös henkilökohtaisten kanavien kautta, vai ovatko ne vain omille kavereille? Netissä täytyy muistaa, että vaikka kuinka rajaisit ”kuulijakuntaa”, niin aina kannattaa julkaista vain asioita, joiden takana seisot, jos niistä tulee täysin julkisia.

Muutama vinkki omaan profiilikuvaan:

 • käytä samaa profiilikuvaa kaikissa sosiaalisen median kanavissa, näin jätät muistijäljen
 • mieti, mitä haluat viestiä profiilikuvallasi ja miten se tukee yritystoimintaasi
  • oletko salainen/ei-tunnistettava, esim. piiloudut aurinkolasien taakse tai käytät hämäävää kuvakulmaa
  • oletko yksikkö vai monikko (kuva puolison/lapsien kanssa)
  • oletko vakava vai iloinen
  • otatko kantaa (tekstit vaatteissa)/asusteissa tai eleet)
  • nappaatko pikaselfien itse vai olisiko valokuvaaja paikallaan

Inspiraation hakeminen

mika-poutala-antazon-tarja

Yrittäjälle on erittäin tärkeää ammentaa motivaatiota ja oppia muilta yrittäjiltä, varsinkin silloin, kun usko omaan tekemiseen on hiipumassa. Opi, miten muut samalla alalla ovat edenneet, mutta katso avoimin silmin myös muiden alojen taitajia, sitä kautta saat ehkä uuden näkökulman tai tavan tekemiseesi. Yrittäjällä täytyy olla rohkeutta toteuttaa itselle tuntemattomia asioita. Täytyy aina muistaa, että useimmat yrittäjät ovat aloittaneet hyvinkin pienestä. Ikean perustaja aloitti myymällä tulitikkuja naapureille. Hjallis kääntyi kannoillaan ensimmäisestä myyntitapaamisestaan, koska ei uskaltanut puhua mitään.

mika-poutala-antazon-anne

Yrittäjän täytyy olla kovanahkainen ja kriittinen muiden puheille. Epäilijöitä ja dissaajia löytyy alkuvaiheessa joka nurkan takaa, mutta täytyy uskoa omaan visioon ja tekemiseen. Kuuntelemalla muiden urapolkuja, huomaat, että monella yrittäjyyden alku on ollut kuoppainen. Olemme molemmat päässeet kuulemaan Mika Poutalan todella koskettavaa ja loistavaa esitystä menestymisestä. Mikan oma oivallus siitä, että ykkösidentideetti ei voi olla jotakin sellaista, minkä joku voi viedä pois, esim. maailman nopein luistelija, on varmasti hyvä ohjenuora ihan jokaiselle. Toinen kultainen ajatus oli se, että menestyminen ei tuo onnea, vaan kiitollisuus.

Ensi viikolla pääsemme sitten itse asiaan eli miten Amazon-kauppiaana aloitetaan. Tarja on käynyt Amazon Mastery -kurssin ensimmäisen viikon ja huomenna Anne osallistuu Amazon Mastery Live tapahtumaan vanhassa Marian sairaalassa. Näistä enemmän ensi viikon bogissa!

P.S. Tilaa uutiskirjeemme, jos haluat blogipäivitys-ilmoituksen sähköpostiisi!