Tuotteen näkyvyys Amazonissa

Myyntimme käynnistyi jännityksellä ja olikin pientä juhlan tuntua, kun saimme ensimmäisen myynnin. Voimme siis todeta saavutukseksemme, että olemme myyneet Amazonin USA:n markkinoilla!

Ensimmäistä kahta viikkoa tuotteen lanseerauksessa pidetään Amazonissa ns. kuherrusaikana ja sanotaan, että uudet tuotteet saavat sinä aikana erityistä huomiota ja näkyvyyttä. Silloin olisi panostettava reippaasti ja varmistettava, että hakutermit (hakusanoja peräkkäin) ovat juuri niitä, joilla esim. vastaavia tuotteita haetaan. Tänä aikana täytyy käynnistää sekä automaattiset että manuaaliset mainokset (ns. sponsored products).

Meillä kävi ikävä moka ensimmäisen viikon aikana. Emme tajunneet, etteivät hakutermit olleet tuotteen listauksessa oikein. Menetimme kuherrusajasta ilmeisesti viikon verran. Kun korjasimme tuotelistauksen sekä hakutermit ja käynnistimme mainokset, saimmekin heti myyntiä. Ns. kuherrusaika loppui kuitenkin meidän osalta kesken ja myynti hidastui melko selkeästi ensimmäisen kahden viikon jälkeen.

Käynnistimme alussa myös Facebook-mainokset, joiden kautta saimme melko paljon liikennettä, mutta rahaa paloi enemmän kuin tuli myyntiä. Jälkikäteen on tullut opittua lisää aiheesta lisää, ja seuraavalla kerralla tiedetään, mitä tehdä toisin. Lähetämme asiakkaille myös seurantaviestin heti, kun tuote on toimitettu, mutta emme ole saaneet tuotearvosteluita. Osalla asiakkaista on myös esto viestien lähettämiseen.

Olemme pienentäneet Amazonin mainoskampanjoiden budjettia, mikä ilmeisesti on johtanut siihen, että myynti on tyrehtynyt kokonaan. Ilman mainoksia ei myöskään tunnu tulevan orgaanista myyntiä. Harkinnassa nyt on, kannattaako mainostamiseen enää panostaa, koska se ei kuitekaan ole tuonut riittävästi myyntiä. Kaikenkaikkiaan opettavainen alku.

Datan analysointia

Amazonissa myyminen on hakutermipeliä. Tästä olemme kirjoittaneet jo aiemmassa postauksessa. Myyt parhaiten, kun löydät tuotteellesi sellaisen hakutermin, jolla etsitään paljon, hakutermin klikkaus johtaa myös myynteihin ja kilpailijoiden määrä ei ole liian suuri. Mutta mikä on riittävän suuri haku- tai myyntimäärä? Milloin kilpailijoita on liikaa? Pitää osata vertailla ja analysoida. Kokeilemalla kai oppii kuitenkin parhaiten, kun kukaan ei pysty sanomaan mitään eksaktia lukua, ja luvut riippuvat myytävästä tuotteesta ja toki myös omista tavoitteista.

Olimme tutkineet kilpailijoiden tilastoja Helium10-työkalulla, ja käytimme niistä saatuja tietoja hyväksemme mainostamisessa ja listauksessa. Mutta koska myyntimme on ollut hyvin vähäistä, on aika vaikeaa myyntiraportista päätellä, että mihin hakutermiin kannattaisi panostaa ja mihin ei. Alussa eniten myyntiä oli tullut hakutermillä, jolla haettiin kilpailijan brändinimellä tuotetta, ja toisten brändinimien käyttäminen mainostamisessa on luonnollisesti kiellettyä.

Tällä hetkellä mietimme, että mitä pitäisi tehdä seuraavaksi. Mielestämme listauksemme on kunnossa. Yhtenä ongelmana on varmaankin arvostelujen puuttuminen. Laskimme eilen hiukan tuotteen hintaan, josko se auttaisi asiaan. Ehkä luovutamme tässä vaiheessa tämän tuotteen osalta ja siirrymme seuraavaan tuotteeseen.

Nopeus on valttia

Amazon Mastery -kurssilla aika useaan otteeseen painotettiin nopeutta. Emme olleet ihan samaa mieltä asiasta, jokainen tekee tätä omien rajoitustensa ja aikataulujensa mukaan. Mutta ensimmäisen tuotteen osalta nyt taisi selvitä, mitä tuolla nopeudella oikeastaan tarkoitettiin ja miksi se on tärkeää.

Analysoimme ensimmäistä myytävää jo loka-marraskuussa 2018. Mutta myyntiin saimme sen vasta maaliskuun alussa eli n. 4 kuukautta sen jälkeen, kun olimme tsekanneet kilpailutilanteen. Heti myymisen alettua havaitsimme, että kilpailu oli tainnut aika paljon muuttua noiden kuukausien aikana. Mm. hinnat olivat laskeneet ja kilpailijoiden määrä oli noussut eli jos olisimme sillä hetkellä analysoineet tuotetta, emme olisi siihen päätyneet.

Tärkeintä tässä kaikessa on kuitenkin oppiminen. Ehkä osaamme ensi kerralla tehdä asioita toisin ja nopeammin!

Kansainvälinen myynti tähtäimessä

Amazonin verkkokauppa-alustan kautta tapahtuva myynti on meille keino aloittaa kansainvälinen verkkokauppa. Totesimme yhdessä jo aiemmin, että samantien voi tähdätä laajemmille kuin pelkästään USA:n markkinoille. Tarkoitus ei ole kuitenkaan jättäytyä pelkästään Amazonin varaan, sillä se olisi liian suuri riski. Amazonin asettamat ehdot voivat muuttua milloin tahansa, jolloin koko business voi romahtaa. Myös kaikki asiakastiedot ovat Amazonin omistamia eikä myyjä saa tietoonsa esim. heidän yhteystietoja. Kaikki viestit lähetetään Amazonin kautta. Kuten jonkin aika sitten Hesarissa olleesta artikkelista voi lukea, niin moni ei edes hae tuotteita Googlesta, vaan avaa suoraan Amazonin verkkokaupan, koska sieltä löytyy mitä tahansa ja Amazon itsessään on hakukone.

Päivä mallina

Tarja-photoshoot-2019

Tarjan kotikylässä on erittäin elinvoimainen kansainvälisten yrittäjänaisten ja yrittäjäksi tähtäävien verkosto. Tapahtumia järjestetään säännöllisesti ja Tarja osallistuu niihin mahdollisuuksien mukaan. Yleensä tapahtumat liittyvät yrittäjän haasteisiin, yrittäjänä ja ihmisenä kasvamiseen sekä kehittymiseen. Tämän kertainen tapahtuma oli järjestetty yhdessä häävalokuvaajana toimivan Jo’n kanssa.

Hän kertoi värikkäästä urastaan ensin mallina, sitten joogaopettajana eri puolilla maailmaa, ja miten oli sattuman kautta mallikokemuksensa innoittamana ryhtynyt valokuvaajaksi. Hänellä oli jo kokemusta kameran edessä olemisesta ja hän oli myös kuvannut paljon, kun hänen ystävä pyysi häntä kuvaajaksi häihinsä. Sana kiiri ja hän sai lisää kuvauspyyntöjä ja toimii nykyään pääosin häävalokuvaajana, mutta tekee myös niin sanottuja life style kuvauksia.

Meidän ryhmälle sovittiin kunkin tarpeen mukaan joko head shot tai lifestyle kuvaukset meikkauksineen ja hiustenlaittoineen. Näiden kuvausten lopputuloksia saanette jatkossa nauttia yrityksemme sivuilla.

Aurinkoista hiihtämistä Levillä

anne-levi-2019

Anne yritti pitää viikon hengähdystauon kaikesta ylimääräisestä ja keskittyä lomailuun Levillä. Ei se ihan onnistunut, kun Amazon-myyjänä täytyy tarkastaa myyjätilin ja tuotteen sivut joka päivä. Meillä on päivystysvuorot: Anne katsoo aamupäivällä ja Tarja illalla. Lisäksi Anne opiskeli rästijuttuja jonkin verran.

Joka tapauksessa oli ihana olla tunturimaisemissa, hiihdellä, lasketella ja eritoten nauttia aikatauluttomasta elämästä. Laskettelu sisälsi jännitysmomentin. Annen polvi hajosi pari vuotta sitten, ja nyt hän testasi ekan kerran, miten se kestää laskettelun väännöt ja käännöt, hyvin kesti. Anne asui Levillä 6 viikkoa muutama vuosi sitten keväällä. Yhtenä Annen unelmana on, että keväät voisi asua siellä useamminkin. Unelmat on tehty toteutettaviksi!

Nyt meillä on seuraavan myytävän tuotteen valmistelut jo käynnissä, seuraavassa blogissa sitten siitä enemmän.

P.S. Tilaa uutiskirjeemme, jos haluat blogipäivitys-ilmoituksen sähköpostiisi!