Amazonissa on miljoonia tuotteita ja miljoonia kauppiaita niitä myymässä. Muutamia muita mielenkiintoisia lukuja Amazonista:

  • Amazon on perustettu 1994, perustaja ja toimitusjohtaja Jeff Besoz, maailman rikkain ihminen
  • Amazon.com-palvelussa käyttäjiä 300 miljoonaa (2.12.2017)
  • 2Q2018:  myynti 52,9 miljardia dollaria, myyntivoitto 2,5 miljardia dollaria
  • Amazonin osuus 49,1% USA:n verkkokaupasta vuonna 2018
  • 45000 robottia varastohommissa
  • 566000 työntekijää vuonna 2017

Matka Amazon-kauppiaana alkaa kauppiastilin avaamisella. Tästä kerroimme jo aiemmassa blogi-postauksessamme. Tilin voi avata joko FBM- tai FBA- kauppiaana.

  • FBM = Fulfillment by Merchant, tarkoittaa, että kauppias itse hoitaa logistiikan
  • FBA = Fulfillment by Amazon, tarkoittaa, että Amazon hoitaa tuotteiden varastoinnin, lähetykset ja palautukset. Amazon suosii FBA-kauppiaita.

Mitä tuotetta myytte?

Ensimmäinen kysymys luonnollisesti melkeinpä kaikilta on: ”Mitä tuotetta myytte?” Hämmennys on yleensä suuri, kun vastaamme: ”Ei me vielä tiedetä.” Meillä ei ole, ainakaan aluksi, tarkoitusta kehittää mitään omaa tuotetta, vaan myydä jotakin, mitä joku muukin myy ja mitä on valmiina saatavilla valmistajilta. Ostamme pienen erän (esim. 150 kpl) tuotetta sellaisenaan ja testaamme erän avulla koko myyntiprosessin toimivuuden. Jos tuote myy hyvin, tilaamme lisää. Jos se ei myy, mietimme missä on vika. Muista vastaavaa tuotetta myyvistä kilpailijoista erotumme tekemällä asioita toisin esim. tuotteen esillepanossa eli listauksessa.

Etsimme myytävää tuotetta käyttäen erilaisia työkaluja, joilla analysoimme, millä tuotteella olisi tarpeeksi kysyntää, mutta ei vielä liikaa kilpailua. Analysoimme myös tuotteen kustannuksia: hankintahintaa, lähetyskustannuksia, FBA-maksuja ja markkinointikuluja. Lopputuloksena pitäisi olla tuote, jota myymällä myös viivan alle jää tarpeeksi voittoa, jota voidaan käyttää edelleen liiketoiminnan kasvattamiseen.

Käytämme tuotehaussa ja analysoinnissa sekä ilmaisia Chrome-selaimessa toimivia työkaluja (DS Amazon Quick View, Keepa, AMZScout FBA Calculator) että maksullisia työkaluja (Jungle Scout, Helium 10).

Täydellistä tuotetta ei olekaan

Olemme hieman jumissa tuotteen etsinnässä, tämäkin aika tyypillinen tilanne uusille kauppiaille. Anne kävi läpi viime keväänä reilu sata tuotevaihtoehtoa ja valitsi jatkoon yhden, josta tilasi pari näytekappaletta. Tuotteen laatu oli hyvä, mutta se ei vakuuttanut tarpeeksi käyttötarkoitukseensa. Lisäksi voittomarginaali jäi laskutoimitusten perusteella hiukan liian pieneksi. Emme ole täysin vielä hylänneet tätä ideaa, mutta etsimme edelleen mielestämme parempaa tuotetta.

Tarja taistelee vielä työkalujen asennusongelmien kanssa, joten tuotehaku on ollut hieman työlästä, kun ei ole kaikki työkalut käytössä. Emme etsi täydellistä tuotetta, eikä sellaista oikeasti olekaan, mutta katsotaan kuinka paljon olemme valmiita joustamaan varsin tiukoista kriteereistämme.

Ensi viikolla se tuote pitäisi nyt todellakin olla valittuna, jotta pääsisimme prosessissa eteenpäin eli tilaamaan näytekappaleita ja valmistelemaan tuotteen listausta!

Viime viikonlopun kohokohdat

Peli FC Barcelonan kentällä

Tarjan viikonloppu täyttyi lasten jalkapallopeleistä, kuten yleensä viikonloppuisin. Tästä viikonlopusta teki kuitenkin erityisen sen, että nuoremman pojan peli oli Barcan joukkuetta vastaan heidän kentällään. Pelikenttä sijaitsi FC Barcelonan valtavalla harjoittelualueella, jonka nimi on Ciutat Esportiva Joan Gamper. Alue avattiin virallisesti 1.6.2016 ja nimettiin perustajansa mukaan. Alue on kooltaan 136.839 neliömetriä ja on ollut avaamisestaan lähtien juniorijoukkueiden käytössä ja vuodesta 2009 lähtien miesten edustusjoukkueen harjoittelualueena.

FCBarcelona-training-center

Jalkapallokenttiä oli alueen kartan mukaan 7-8, joista osa luonnon nurmikenttiä ja osa tekonurmia. Kotijoukkueen huolto toimi hyvin ja pelin jälkeen pojat poistuivat pukukopista mukanaan vain omat henkilökohtaiset nappikset. Kaikki muut pelivarusteet taisivat jäädä huoltajien hoidettavaksi. Vierasjoukkueetkin saivat nauttia vieraanvaraisuudesta ja kaikille oli laitettu vesipullot pukukoppiin. Valkoisia kylpypyyhkeitä ei sentään ollut. Pojat meinasivat kyllä, että varmaan Barcan joukkueella oli jacuzzi käytössä;)

Possen kulisseissa

posse-ohjaamo

Anne oli järjestänyt viime perjantaille poikansa koululuokalle vierailun Posse-ohjelman kulisseihin. Pääsimme vierailemaan ohjaamossa, äänitarkkaamossa, kampaajalla näimme ihan oikean Viivin lettikampaus-valmisteluissa, ja studiolla seurasimme treenejä illan suoraa lähetystä varten. HP ja Jarppi kävivät jututtamassa meitä, saimme ottaa selfietä ja loppuhuipennuksena vielä kuva koko luokasta starajoukon kanssa (tietosuojasyistä en voi sitä julkaista). Oli upeaa seurata, miten suosittua tv-ohjelmaa tehdään!

P.S. Tilaa uutiskirjeemme, jos haluat blogipäivitys-ilmoituksen sähköpostiisi!